Sitemap

yesterday

Artist previously known as Students

02-09-2012 till 14-10-2012

samengesteld door Maze de Boer

Deelnemende kunstenaars: Anne Kathrine Sørup - Julien Debeij - Maria Gondek - Nadja Voorham - Maaike Stutterheim - Kees Boevé - Lorenzo Quintanilla

Maze de Boer (beeldend kunstenaar en scenograaf) is docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na hun afstuderen worden studenten collega's.


Deze onzichtbare transformatie vormt het uitgangspunt van deze tentoonstelling.
De ruimte, de aanwezigheid van de toeschouwer en de context van een tentoonstelling vormt vaak het startpunt in De Boers werk.

'Artists previously known as Students' zijn uitgenodigd om nieuwe werken te maken vanuit deze uitgangspunten.

De tentoonstelling is tot en met zaterdag 13 oktober te bezoeken op donderdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur.open.

Adress - Baileystraat 11a 8013 RV Zwolle - T/F +31384607200

Ga naar de website van Anne Kathrine Sørup voor foto's van haar werk: 'Originals in the Back':

http://www.annekathrinesoerup.com/Works/works_originals.html

P.ART of your life wordt financieel ondersteund door Brouwers Accountants de Gemeente Zwolle




.

Love My Demons

LoveMyDemons_web

Curator/Kunstenaar Iris Bouwmeester

Persbericht 

Love My Demons is een tentoonstelling die is samengesteld door de Nederlandse kunstenaar Iris Bouwmeester. De expositie toont tekeningen en een foto van Griet Menschaert, videowerk van Noortje Haegens, drie conceptuele werken van Kris van Dessel, een groot sculptuur van Laurent Malherbe. Van Bouwmeester zijn installaties en sculpturen te bezichtigen.
De titel Love My Demons is de tegenhanger van het vaak gehoorde advies Kill your darlings. Het ongenoegen van de kunstenaar, zijn of haar persoonlijke, kunstzinnige, maatschappelijke of politieke ongenoegens kan een energie zijn die aanzet tot het maken van werk. Bouwmeester heeft kunstenaars geselecteerd bij wie het ongenoegen onder de huid van het werk aanwezig is. De demonen van deze kunstenaars worden niet verbeeld of besproken maar zijn een, in meer of mindere mate, geliefd onderdeel van hun creatieve proces.


www.irisbouwmeester.com
www.grietmenschaert.be
www.krisvandessel.be
www.noortjehaegens.com
laurentmalherbe.blogspot.com

UNTITLES

UNTITLED_monument_web

P.ART of your life nodigt u van harte uit om op zondag 11 maart om 16:00 uur de opening van de tentoonstelling UNTITLES bij te wonen.

Titels, Ondertitels en 'Zondertitels' vormen het uitgangspunt en de essentie van deze expositie, die de resultaten toont van een samenwerking tussen filoloog Mattias Van de Vel (BE) en beeldend kunstenaar Joost Bakker (NL). Naast een geanimeerd UNTITLES-drieluik zal er een serie artefacten, tekeningen en animaties worden getoond.

Rik Smit, taalkundige en schrijver van o.a. het boek 'Dageraad', zal tijdens de opening (reflecterend op de expositie) een spannend betoog geven over de ontwikkeling van taal/tekens vanuit de vroegste (getekende!) uitingen van de mens.

Dichteres Hagar Peeters verleent haar vriendelijke medewerking door haar bijzondere gedicht 'Zonder Titel' uit de bundel 'Wasdom' voor participatie in deze UNTITLES-presentatie beschikbaar te stellen.

De tentoonstelling loopt van 11 maart tot en met 21 april en is te bezoeken van donderdag tot en met zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur.

[*UNTITLES ; hoewel een sluitende definitie ontbreekt, kan een UNTITLE beschouwd worden als (1) een getekende ietwat lange, zich als een mantra herhalende 'zondertitel'; (2) semiotisch steekspel in het overgangsgebied tussen tekening, video en het grafische en taalkundige domein; (3) subtiele verwijzing naar het titel-geen-titel-en-toch-een-onder-titel-fenomeen.]

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stokroos, Brouwers Accountants en de Gemeente Zwolle

Liefde in de kunst / p.Art of our life

Liefde in de kunst / p.Art of our life
6 november t/m 20 december

Beeldende kunstenaars vinden elkaar, ook in de liefde. Maar zie je dat terug in het werk? Liefde in de kunst / p.Art of our life toont 80 werken van meer dan veertig kunstenaarskoppels. Heeft het samenzijn als koppel invloed op hun individuele werk? Zijn er relaties te vinden in de werkwijzen en de thema’s van de werken, of juist niet?

De tentoonstelling is het vervolg op de reizende tentoonstelling Liefde in de kunst van Museum Le Secet. Museum Le Secet is het initiatief van de in Zeeland woonachtige kunstenaar/curator Bianca Runge, een antwoord op de verschraling van de tentoonstellingsmogelijkheden die ons te wachten staan met de bezuinigingen op kunst en cultuur. Le Secet wil hiermee op een positieve manier een impuls geven aan het denken over actuele hedendaagse kunst. Samenwerken, uitwisselen en inspireren is het uitgangspunt. Relaties in de kunst zijn daarvan mooie voorbeelden.

Opening
De opening vindt plaats op zondag 6 novemeber om 16:00 uur
U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
De tentoonstelling wordt geopend door Carlien Oudes, 
artistiek leider van ZomerExpo 2012 van Stichting ArtWorlds 
en het Gemeentemuseum Den Haag

Deelnemende kunstenaarsparen:
Danielle Lemaire & Jan van den Dobbelsteen

Simon Schrikker & Renie Spoelstra

Anne Wenzel & Eric Jan van de Geer

Alex Jacobs & Ellemieke Schoenmaker V & B

Thom Puckey & Elisabet Stienstra

Moritz Ebinger & Regula Maria Muller

Jeroen Kuster & Charlotte Schleiffert

Bart Benschop en Leontine Lieffering

Carel Lanters en Lee Eun Young

Conny Kuilboer en Ben Kruisdijk

Bianca Runge en Denz de Kroon

Karin van Pinxteren en Frank Havermans

MariaMaria

Toon Truyens en Jeanny Golembiewski

Gerard Groenewoud en Tilly Buij

Magdeleen van Eersel en Hein Verwer

Anke Land en Pier Pennings

Chris Baaten en Marianne Theunissen

Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk

Ewoud van Rijn en Karin de Jong

Jana van Meerveld en Ad de Jong

Marinus van Dijke en Teja van Hoften

Nicole Bianchet en Rem van den Bosch

Sander Jorn Vermeulen en Suzanne Bodde

Jeroen Doorenweerd en Ciel van Dooren

Tim Ernst en Rebecca Thomas (Du)

Axel Pahlavi and Florence Obrecht (Du)

Olaf Quantius en Indra (Du)

Frans van Tartwijk en Guda Koster.

Arjen Lancel en Maaike Visser

Eelco Brand en Denneke Kouters

Maarten Fleuren en Kitling Jordens

Marc Nagtzaam en Karin Herwegh

Peter Luining en Clary Stolte

Anya Janssen en Michel Boekhoudt

Frank Bezemer en Margriet Smulders

Trinette Ledelay en Casper Hoogzaad

Marcel Wesdorp en Sarah van der Pols

Winnie Teschmacher en Kim Zeegers

Erzsi Pennings en Pieter Wackers

Ellen Rodenberg en Maarten Schepers

Irem Kaneli en Stijn Smit

Harmen van der Tuin en Ineke van Harten

Stefanie Scholte en Erik-Jan Ligtvoet 

LIEFDE MET EEN GLAZEN OOG
Toespraak van Carlien Oudes, ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ‘Liefde in de kunst/ p.Art of our life’, in P.ART of your life te Zwolle op 6 november 2011.

"Op weg naar de opening kreeg ik, als bij een speurtocht de aanwijzingen op mijn pad die me hebben begeleid tot nu. Vandaag zondag 6 november, de opening van de tentoonstelling liefdeskoppels in de kunst. De aanwijzigingen riepen vragen op als: Hoe ziet werkelijke liefde eruit, heeft het een vorm of materie nodig of is het een krachtige illusie?

De eerste aanwijzing begon exact een week geleden.
Zondag: mijn stiefvader Karel (en beste vriend) belandt op de hartbewaking van het AMC, een zaal vol mannen met kastjes op hun buik. Mannen ‘op leeftijd’ uit de streek Noord- Holland die een waarschuwing kregen dat hun meest vitale orgaan hapert. Tijdens het bezoekuur komen dan de vrouwen. Tenminste je gaat ervan uit dat de eigen echtgenote komt. Ik kwam voor Karel, ben niet zijn vrouw, maar dat zie je niet aan de buitenkant. 

“Mijn overbuurman gaat vreemd”, zei Karel. De overbuurman 47, 19 jaar getrouwd, 1 zoon, niet onaardig in elkaar gezet gezicht, rechthoekige bril donker haar en niet kaal. Zijn vrouw trof ik eerder bij bezoek. Vanwege gelijkenis was ik in de veronderstelling dat ze zijn zus was. Een vrouw zoals zo vele, doelmatig gekleed kort haar, rechthoekige bril, spijkerrok tot aan de knieën en hoge laarzen zonder hak. 

Nadat zij de hartbewaking had verlaten, kwam er een geheel andere vrouw en het gezicht van de man ging stralen. De andere vrouw liep weliswaar een beetje krom, maar gedroeg zich uitdagender, ze raakte hem bij gelegenheid aan, zoals tijdens het actief kijken naar infuusingangen of tijdens een nauwkeurige inspectie van zijn gebroken sleutelbeen. (Voor de goede orde de man was op de motor, kreeg een hartinfarct en werd vervolgens in het ziekenhuis wakker met een gebroken sleutelbeen, gekneusde ribben en naar het bleek een aangeboren hartafwijking). Toen Karel, tijdens mannenpraat, vroeg of hij een relatie met deze vrouw had, ontkende hij in eerste instantie.

Woensdag vroeg ik het hem, en gaf hij toe en grijnsde daarbij van oor tot oor. Zoooo verliefd! “Hoe los je dat nu op met je vrouw?” ‘Ik WEEEEET het niet; en hij lachte er nog erger bij. 
Ook dat is dus liefde. Is het tijdgebonden? Hoe gaat het nu met zijn vrouw, die in de veronderstelling leeft dat haar man bij haar hoort? Houdt zij nog wel van haar man en is dat niet een enorm stomme vraag? 
Is liefde illusie of werkelijkheid in bestaande vorm? En ik dacht na over de werkelijkheid van het liefhebben en de verbeelde beleving.

Volgende aanwijzing
Op vrijdagochtend 9 uur rende ik in Amsterdam met cultuurbijlage van NRC en mijn koffie naar de trein met bestemming Den Haag. Aangekomen in de overvolle coupé ging ik naast een vrouw zitten waarvan ik zag dat ze inmiddels wat los in haar vel zat, behoorlijk opgemaakt zodat het haar poriën accentueerde. Haar dunne haar was geblondeerd en haar hoofdhuid zichtbaar, dat camoufleerde ze door het te touperen. De vrouw was een telefoongesprek aan het voeren met de NS, ze had een kortingskaart besteld. 
“Doen jullie 10 dagen over een kaartje printen?” Ik keek haar aan en moest lachen. “Wat een leuke lach”, zei ze daarna. Ik was nieuwsgierig waarom ze een kortingskaart nodig had en waar ze naar toe ging. Dus vroeg ik, “ mag ik vragen wat voor werk u doet?, en terwijl ik haar aankeek viel het me op dat haar linker oog afweek. “Ja hoor “, zei ze, “ ik zit in de prostitutie”. “Hoe lang al?’ , “21 jaar en het was een bewuste keuze’. 
“Wat fantastisch!!”, zei ik, en onmiddellijk legde ik mijn krant weg. 

Ze vertelde over de mannen die op zondag met de fiets en al bij haar komen. Politici die alleen maar komen huilen. En mannen die panty's willen dragen. Toen ik aangaf er wat moeite mee te hebben als mijn man een prostituee zou bezoeken, vond ze dat uitermate bekrompen. “Zo erg was het toch allemaal niet,” “ik flirtte toch ook op straat?” Ze had me goed overtuigd en ze heeft ook eigenlijk gelijk. 
Die vrouw ziet een kant van mensen die ik niet tegenkom, weliswaar met haar ene glazen oog. Haar werkelijke oog had namelijk ze verloren bij de bushalte. Een stom ongeval, met klanten heeft ze nooit toestanden gehad. 

Gedurende het gesprek begon ze me lieverd en schat te noemen, dat voelde goed, ze verstond haar vak. En de mannen kwamen voor seks en voor haar warmte en liefde. Om bij haar de rauwe werkelijkheid te beleven en vervolgens weer in de droom van hun huwelijk te leven of is het juist andersom?

Wederom stelde ik me die vraag, wat is dan de werkelijke liefde? Welke vorm neemt die aan en wat is het geheim. Is het de tijdelijkheid of juist de onmogelijke hang naar eeuwig voortbestaan.

Ik nader mijn laatste aanwijzing, 

Het was zaterdag, gisteren. Ik was bij Karel, die inmiddels na een dotterbehandeling weer thuis is. Op de schoorsteen stond een Art-Deco prachtig monumentaal vormgegeven marmeren fotosokkel, daarin een fragiele glazen lijstje met een jeugdfoto van mijn man. De foto was recentelijk verplaatst van kast naar schoorsteen.

“Wil je de foto hebben”, vroeg Karel. En het monument met afbeelding van mijn eeuwige liefde staat nu op mijn kast. Ik hecht waarde aan die materie en moet het er mee doen. Mijn man bestaat niet meer. Aan mijn liefde ontbreekt de werkelijkheid. Wat voel ik dan?


En nu ben ik hier........:

Hier staat het werk in perspectief van 44 liefdeskoppels. En andermans boeken laten zich slecht lezen, geen idee hoe u op dit moment de liefde beleefd. Maar u geeft beiden wel vorm aan gevoel en maakt van illusie materie en andersom, de toverkracht van elke kunstenaar. 

Mijn aanwijzingen gaan over het verloop van de liefde en haar relatie tot de vorm, met een verleden een heden en een toekomst?

In het verleden bent u elkaar tegengekomen. Is het de herkenning die u aantrok of juist het verschil. Simon Schrikker schildert honden, geen vriendelijke maar, fysieke verschijningen op rooftocht, klaar om te verslinden. Hoe verhoudt zich dat tot de fijngevoelige romantische werken van Renie Spoelstra, waarin niets gebeurt en alles is?
Vult u elkaars ruimte op een prettige wijze? Spreekt u met elkaar in de taal van de liefde? Heeft u samen een mysterie en snapt u de codes. Werkt u samen, en verdraagt u elkander tijdens het werken? Allemaal vragen die in antwoord zullen wisselen. Beleeft u met elkaar werkelijkheid of deelt u elkanders droom?

De illusie is aantrekkelijk in het heden. Als kind was ik verliefd op John Lennon, op zijn stem en zijn liedjes met teksten als Imagine en Double fantasy. John lennon hield van Joko Ono. Het verhaal ging dat John een expositie in Londen bezocht, er stond een aantal mensen bij een trap, die ging ergens naar toe. Aan het eind van die trap lag: een appeltje! John vond die illusie prachtig en wilde stand te pede de kunstenaar leren kennen. Vervolgens werd een van de meest legendarische liefdeskoppels in de kunst een feit.
Is de liefde en het gebrek ervan dan het werkelijke leven? In de aankondiging staat dat deze tentoonstelling een regelrecht antwoord is op de huidige verharding ten opzichte van de kunst. Indirect een verharding ten opzichte van het leven. 
Ik heb weliswaar veel vragen maar geloof in attitude en verhulling, de beleving doet ons zinderen en ervaren. Mogelijk hebben we te veel liefde. In ons zit een werkelijke liefhebbende ziel, onze pit, de kern met uiterlijke kenmerken die de expressie weergeeft en het vermogen om te kunnen vormgeven. We worden verliefd op de vorm en houden van de kern. Zo ben ik verliefd op de prachtige schilderingen van Mucha en ik hou van de tot op het bot getekende werken van Egon Schiele. 
Tot slot, 
De liefde en de toekomst, een nog niet beleefde vorm en de werkelijke verwachting?

In de genoemde cyclus houdt de liefde in de huidige vorm op, maar begint ook altijd weer overnieuw, zoals wij mensen ook altijd weer overnieuw kunnen beginnen, zolang we leven." 

IN SEARCH OF NEW ALLIANCES

[NL] LAATSTE WEEK VAN DE TENTOONSTELLING, ZONDAG 4 MAART FINISSAGE WAAR DEELNEMDE KUNSTENAARS HUN WERK PRESENTEREN! Open van 13.00 t/m 16.00 uur Start van de presentaties 14.00 uur

 

[ENG] LAST WEEK OF THE EXHIBITION, SUNDAY 4 MARCH FINISSAGE WITH ARTIST TALKS BY PARTICIPANTS! open from 1 till 4 pm. START ARTIST TALKS 2 pm.

www.p.artofyourlife.nl

 

Powered by THE .ORG


De groepstentoonstelling: IN SEARCH OF NEW ALLIANCES, is samengesteld, door beeldend kunstenaar Edwin Stolk.
 
Open: 22 januari t/m 4 maart 2012 @ P.ART of your life
Opening 22 januari 16 uur, lezing van Merlijn Twaalfhoven.
Muziek: DJ Tamme de Boer
Buffet: voor €5 

Pim Trooster verzocht Edwin Stolk om als gast curator een show samen te stellen. Het resultaat is een interessante tentoonstelling met divers werk. Wat deze kunstenaars met elkaar verbindt is een compromisloze en natuurlijke handelswijze waarmee ze kritisch reageren op de omgeving waar zij onderdeel van uitmaken.
Tegelijk stelt deze tentoonstelling de vraag, wat is de impact en betekenis van dit belangrijke werk in een samenleving die kunst steeds minder belang lijkt toe te kennen?

Deelnemende Kunstenaars:
ISABELLE SCHILTZ (BE)
ROBBERT WEIDE (NL)
EMILE ZILE (AUS)
SEAN HANNAN (NL)
MARIJKE UITTENBROEK (NL)
HRISTINA TASHEVA (BG)
EDWIN STOLK (NL)

G-5_interselector, 2 bijeenkomsten in P.ART waarbij Edwin Stolk ook bekend van het kunst blog strangemessenger je op het web mee neemtlangs heel veel kunst. Wanneer? Zat. 4 en 25 feb. 2012 

Aan de hand van voorbeelden zal Edwin Stolk die ook bekend staat als de kunst blogger Strangemessenger, hedendaagse kunst bespreken en bediscussieren binnen een kleine setting. 

Min aantal participanten G-5 maximaal G-20.
DUS ALS JE ERBIJ WILT ZIJN GEEF DAN JE SNEL OP.

Onderwerp: Internet-kunst en presentatie-mogelijkheden buiten de 'white cube'

Aanmelden via:[organisation.the@gmai

[ENG]
G-5_interselector is the title of two meetings at P.ART, powered by THE .ORG.

These meetings will be held Saturday 4th and 25th February 2012 starting 3pm till 5pm.. By showing examples Edwin Stolk also known as Art blogger Strangemessenger will discuss contemporary art within a small setting. 

Minimum participants G-5 max. G-20.
So if you don't want to mis this make quick your reservation.

Subject: Internet-art and possibilities of art-presentations out of the 'white cube' 

Reservations: :[organisation.the@gmail.c


Project website: http://insearchofnewalliances.blogspot.com/
P.ART of your life website: http://www.p.artofyourlife.nl/Tomorrow/

Openingstijden: tijdens tentoonstellingen op donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en verder op afspraak.
Adres: Baileystraat 11A (Marslanden G5) 8013RV Zwolle, Netherlands.
 

[ENG] 

Wish you all a very happy new year!

I'm pleased to invite you to the first opening in P.ART of your life of this year.

It's for the opening of: IN SEARCH OF NEW ALLIANCES, a group exhibition, curated by visual artist Edwin Stolk.

On show: 22 January till 4 March 2012 @ P.ART of your life
Opening: 22 January 4pm. openingsact Merlijn Twaalfhoven.
Music: DJ Tamme de Boer
Food: for €5 you can participate in a buffet.
Drinks: wine - beer - jus d'orange - water - cocacola

A group show curated by Edwin Stolk on request by Pim Trooster. The actual result will be a thrilling, diverse exhibition. A strong similarity between these artists is their direct, uncompromising but natural way to react and interact critically with their surrounding.

In the same time this exhibition addresses the question, what is the impact and meaning of this important work when there is a decreasing appreciation in society for arts.

Participating artists:

ISABELLE SCHILTZ (BE)
ROBBERT WEIDE (NL)
EMILE ZILE (AUS)
SEAN HANNAN (NL)
MARIJKE UITTENBROEK (NL)
HRISTINA TASHEVA (BG)
EDWIN STOLK (NL)

Project website: http://insearchofnewalliances.blogspot.com/
P.ART of your life website: http://www.p.artofyourlife.nl/Tomorrow/

Open during exhibition Thursday till Saturday  1pm till 5pm other times by appointment.
Address: Baileystraat 11A (Marslanden G5) 8013RV Zwolle, Netherlands.


Prone to Wander

Prone to Wander 

schilderijen van Roos van Dijk en Simone Albers en ruimtelijk werk van Claartje van Beuningen

12 januari t/m 23 februari 2013

Drie alumni nog maar net afgestudeerd bij ArtEZ/ Arnhem tonen recent werk. Naast de presentatie van recente schilderijen experimenteren de schilders Roos van Dijk en Simone Albers in de ruimte van P.ART of your life met de derde dimensie.

Mr_Motley_-Prone-P.ART_kopie_kopie

Faster or Slower 

In de projectieruimte is vanaf 12 Januari Faster or Slower, de tweede episode van het zesluik Modern Times, een videoprogramma van Cinema Zuid te zien.

Zesentwintig films van één minuut, gewijd aan snelheid en haar stiefzusje vertraging. Sneller, steeds sneller is het streven. Sinds kort denken we zelfs sneller dan het licht te kunnen. Waarom willen we alles altijd razendsnel, is zelfs het denken 'snel' geworden en wil 'slow cooking' maar geen wortel schieten in onze keukens? 
Met nieuw, op uitnodiging van Cinema Zuid geproduceerd werk van Wim van Egmond, Pia Maria Martin, Aernout Mik, Claudette van de Rakt, en Julia Willms; historische beelden over een trein die over water glijdt en de demonstratie van de eerste highspeed-camera, en jeugdwerk van o.a. Ed van der Elsken, Guido van der Werve en Rose Butler. 

Een tweemaandelijks film- en videoprogramma met éénminuutfilms over de zegeningen van de moderne tijd en haar schitterende valkuilen. Samengesteld door Sacha Bronwasser, kunstrecensent van de Volkskrant en Lucette ter Borg, auteur en kunstrecensent van het NRC Handelsblad met adviezen van Dana Linssen, filmrecensent van het NRC Handelsblad.

Van 1 november 2012 t/m 1 november 2013, door heel Nederland te zien in diverse presentatie-instellingen voor hedendaagse kunst.




 

facebooklinkedinflickrtwitter