Sitemap

Labyrint Persbericht

20091011

11-10 t/m 22-11-2009 (opening zondag 11 oktober om 16.00 uur)

Rosa Everts
Robbie Cornelissen
Ronald de Ceuster
Kim Habers
(en Marieke de Jong)

Na OPMAAT, de eerste tentoonstelling in P.ART of your life, stond ik voor de moeilijke keuze wat te doen met de monumentale tekening, die Kim Habers rechtstreeks op de wand had aangebracht. De tekening liet een enorme hoeveelheid aan lagen, perspectieven in een harmonieus opgebouwde chaos zien zoals alleen zij die kan creëren. Hoewel het werk zo plat als een dubbeltje was bood het de toeschouwer letterlijk enorm veel ruimte. Toen ik vervolgens in Den Bosch in de tentoonstelling Stressed Spaces de nieuwste animatiefilm, 'Labyrinth Runner' van Robbie Cornellissen zag werd het idee geboren voor Labyrint.

Een tentoonstelling over ruimte in combinatie met tekenen. Kim Habers vroeg ik haar tekening vanuit dit idee opnieuw onderhanden te nemen. Aangezien de tekening in de toekomst toch over gesaust moet worden had Kim geen bezwaar om op deze constructieve manier haar tekening zelf te gaan 'vernietigen'.

Robbie Cornelissen toont twee recente werken. 'Pueblo Bonito' een tekening uit 2009 van 120x 400 cm, gemonteerd op de door Marieke de Jong beschikbaar gestelde en gemaakte achterwand van kartonnen dozen ( de wand was onderdeel van het toneelbeeld dat zij ontwierp voor de theaterproductie DOOR JOU, die in september in P.ART of your life' werd gespeeld. De tekening kan worden 'gelezen' als een labyrintische stad maar evenzeer als een stapeling van dozen. 'Labyrinth Runner' een animatiefilm ook uit 2009 is het tweede werk en draait in de videoruimte. Een realistisch gefilmde jongen rent een getekend labyrint binnen. Wij volgen zijn reis door het labyrint vanuit zijn ogen. Aan het einde van de film verlaat de jongen het labyrint in een getekend geanimeerde versie. De film is een prachtige verbeelding van de mogelijkheid om geheel en al op te gaan in een ruimte in een beeld in een kunstwerk.
'Dat ernstige spel met tegenstellingen, met openheid versus geslotenheid, met het heen en weer pendelen tussen buitenwereld en binnenwereld, is het even logische als complexe resultaat van de wens om het spirituele met het concrete te verenigen. Cornelissen weet dat inmiddels als geen ander te combineren met het vermogen om zowel subtiel als expliciet te tekenen. De sleutel tot zijn verbeelding, is dat de paradox?', Meta Knol.

Rosa Everts
Het werk van Rosa Everts zag ik tijdens de eindexamententoonstelling van Minerva, Hogeschool voor de Kunsten in Groningen. Op subtiele wijze had zij in het souterrain van het voormalige Natuurmuseum 'gespeeld' met de ruimte. De installatie, bestond uit tekeningen, foto's, ruimtelijke objecten en muurtekeningen. Het werk reageerde op de ruimte en op zichzelf. Hoe langer je keek hoe meer details er te zien waren. Maar waren de ingrepen door Rosa Everts, de kunstenaar gedaan of was het al zo ? Vlak na de tentoonstelling zou de kunstacademie hier zijn intrek nemen op deze plek waar eerst haar eindexamenpresentatie zou plaatsvinden. Het werk bevatte foto's van het (toen nog leegstaande) natuurmuseum, met daaroverheen tekeningen van typische kunstacademie taferelen. Het was dus eigenlijk een blik in de toekomst. In de werken vloeien tekening en foto in elkaar over en de grenzen tussen echt en onecht worden opgeheven. Haar werk in Labyrint bestaat uit twee delen die zij speciaal voor de tentoonstelling maakte. In haar atelier maakte zij een tafeltje en stoel van karton en papier. In de tentoonstellingsruimte creëert zij in een grote installatie een nieuwe ruimte rond de stoel, een ruimte die duidelijke een relatie aangaat met de bestaande ruimte. Wat is echt en wat is onecht ? Waar lopen die elektriciteitsdraden heen? Hoort het bureautje nu wel of niet bij het werk ? Het tafeltje gaf zij een andere plaats in de ruimte waar zij verder niets aan veranderde. Maar ook hier gaat het werk door maatvoering, kleur en plaatsing duidelijk een relatie aan met de omringende ruimtelijke eigenschappen die al bestonden.

Ronald de Ceuster exposeerde al twee keer eerder in Safe. De eerste keer, in 1999 toonde hij de ruimtelijke installatie '2,5 km tape' en in 2001 de video 'Vervalsing zoals ze is, onvervalst'. In zijn werk reageert Ronald de Ceuster bijna altijd op de betreffende (tentoonstellings)ruimte. Over het algemeen zijn dit installaties die zich laten lezen als ruimtelijke tekeningen met de ruimte als drager. Soms maakt hij ook werk dat weliswaar geënt is op een bepaalde ruimte maar autonoom beschouwd kan worden. Een van deze werken 'Marked Spaces' wordt nu in Labyrint gepresenteerd. In Marked Spaces, een werk van 35 prints uit 2008, ontleende de Ceuster zijn vormen aan foto's gemaakt van een binnenruimte van tentoonstellingsruimte 38cc in Delft. Elke print laat een deel van de ruimte zien, waarbij niet alleen de kale architectuur beeldbepalend is maar ook de lichtinval en schaduwwerking. Verder toont De Ceuster 'just around the circle' een inktjetprint op german etching paper uit 2004.

Ki/images/ar eindexamen aan Hogeschool voor de Kunsten CABK/ArtEZ een groot deel van haar monumentale eindexamentekeningen. Tekeningen waarmee zij in 2007 de AANZET prijs won, als beste afgestudeerde kunstenaar van de drie ArtEZ kunstopleidingen in Zwolle, Arnhem en Enschede. Dit jaar studeerde zij met een, voor de door mij samengestelde tentoonstelling 'Nederland 2', in MuseumGoudA gemaakte tekening af van de Masteropleiding het Sandberg Instituut. Rijksgecommiteerden bij deze gelegenheid waren Robbie Cornelissen en ondergetekende. Voor Labyrint vernietigde zij opnieuw een werk door er een nieuw meesterwerk uit te laten ontstaan. Het werk knalt van de muur en gaat opnieuw maar nu nog veel krachtiger een huwelijk met de ruimte aan. Wat moet ik in vredesnaam na deze tentoonstelling met deze muur doen?

Pim Trooster
11-10-2009
p.s. dank aan Marieke de Jong voor haar bereidwilligheid om de muur nog enige tijd te sparen.

Reacties  

 
0 #1 CatsnamesOi 2017-02-19 20:33
How to name a kitten? Found here hocus pocus cat name http://allcatsnames.com/hocus-pocus-cat-name full list of names for cats.
Quoting
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

/images//images//images//images/
facebooklinkedinflickrtwitter