Sitemap

Artist Statement

Artist Statement

Wouter Klein Velderman
Theme work #6
Januari 2010

Roltrap, aanhanger, vrachtwagen, bloemenstal, zeecontainer, stellingkast – Allemaal zakelijke voorwerpen, dingen die raken aan de alledaagse wereld van de economie. Uniforme, functionele voorwerpen die hun doel dienen in de wereld van transport, opslag, handel of financiën. Het zijn dingen die zijn zoals ze zijn omdat het niet anders kan, uit pure functionaliteit.

Een voorwerp bestaat omdat iemand er baat bij heeft, omdat het een belang met zich mee draagt. Hierdoor krijgt een voorwerp ook economische waarde. Mijn interesse gaat vooral uit naar de emotionele waarde die deze economische waarde dan weer met zich meebrengt.

Want als een ding inkomsten moet genereren, maakt dit de eigenaar in zekere zin afhankelijk van het ding. Die afhankelijkheid resulteert vaak in toewijding, de eigenaar gaat zich fysiek verhouden tot het voorwerp. Dat is de reden dat een bloemenverkoper zijn kiosk strak in de lak houdt en een vrachtwagenchauffeur zijn cabine voorziet van extra chroom.

Binnen de installatie 'Theme work #6' gebruik ik 'voorwerp' en 'belang' als uitgangspunt voor verschillende sculpturen. Ik pas in deze installatie bestaande voorwerpen toe, en geef ze zelf, door ze te transformeren, een belang. Het oorspronkelijke doel en nut worden hierdoor weggefilterd. De onderdeeltjes die op deze manier binnen een installatie ontstaan noem ik referenties, omdat het heel duidelijk refereert naar iets dat zich buiten het werk bevindt.
Dat wil niet zeggen dat je zoiets als een antwoord kan vinden als je de referenties volgt, de referenties zijn vaak inconsistent en dienen alleen de compositie van het werk.

China en andere Aziatische landen vormen een opkomend economisch machtsblok, dat een steeds grotere concurrent wordt voor Europa en Noord-Amerika. De "Theme work serie" gaat over deze verandering, en dan met name de industriële en ambachtelijke productieprocessen die daaraan ten grondslag liggen.

In een loods op een industrieterrein aan de rand van Zwolle staan een aantal gedaantes die hiernaar verwijzen. Een verzameling zijden vrouwensjaaltjes zijn het resultaat van een productielijn, maar vormen ook samen een vlag. Met het bedekken van de heftruck wordt het apparaat geconserveerd, maar van tijd tot tijd bevriest het hele ding en lijkt het of hij nooit meer operationeel zal worden. Het zeer bewerkelijke 'perzisch tapijt' in de hoek van de ruimte heeft al zijn functie verloren, en sluit zelfs niet meer aan bij zijn beschermhoes. En een stuk gecapitonneerd rubber aan de wand bevindt zich in een ernstige identiteitscrisis tussen industrie en ambacht.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

/images//images//images//images/
facebooklinkedinflickrtwitter